Ter ere van het 900-jarig bestaan van De Bilt heeft Landwinkel De Hooierij haar eigen historische Biltse Bureveldse Burger. De BBB staat voor Biltse Bureveldse Burger, een luxe broodje hamburger. De hamburgers worden geroosterd op de plaat en zijn zo lekker, dat deze BBB het begin van echte Biltse Traditie wordt. De Biltse Bureveldse Burger wordt gemaakt op boerderij Nieuw Bureveld.

Nu wil het toeval dat er een vreemd, enigszins luguber, verband is tussen het roosteren van de Biltse Bureveldse Burger, de historie van de boerderij Nieuw Bureveld en het eeuwenoude wapen van gemeente De Bilt…

Boerderij Nieuw Bureveld is gebouwd in 1899 en ligt aan de Universiteitsweg. Maar er zijn meerdere  boerderijen in de nabije omgeving die deze naam dragen (Bureveld 1, 2 en 3 en Bureveld), waarvan er nog drie bestaan. De naam Bureveld is al sinds de veertiende eeuw verbonden aan het gebied ten zuiden van het voormalig Vrouwenklooster (ooit gelegen op plek waar nu het KNMI staat). De vrouwen uit dit klooster kwamen oorspronkelijk uit de vermaarde abdij van Sint-Laurens in het Oostbroek (later landgoed Oostbroek langs de A28), die toen monniken en nonnen herbergde.

Sint Laurentius was de beschermheilige van deze voormalige abdij. Laurentius leefde in de derde eeuw in Rome, nam het op voor de armen, maar werd door keizer Valerianus op een rooster boven een vuur gefolterd. Volgens een legende zou hij toen gezegd hebben:  “Ik ben al gaar, keer mij om en eet me op”. Later werd hij heilig verklaard en sindsdien wordt hij meestal afgebeeld met een rooster. Hij werd de beschermheilige van de abdij, vandaar dat in het kerkzegel en later ook in het gemeentewapen van De Bilt een rooster afgebeeld is.

Het BBB-hamburgervlees komt, kun je rustig zeggen, van eigen Biltse bodem. Het is een typisch streekproduct, puur rundvlees  afkomstig van de Belgische Blauwe koeien. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn deze koeien geboren en opgegroeid in De Bilt. Op boerderij Nieuw Bureveld, gespecialiseerd in jong vee,  vind je ook vleeskoeien (kleinschalig), een aantal varkens en kippen en natuurlijk de boerderijwinkel Landwinkel De Hooierij. Tevens helpt de boerderij mensen met een zorgvraag aan een passende dagbesteding of werkplek.

De Belgische Blauwe koe is een echte vleeskoe. Het dankt haar naam aan de witte vacht met blauwe of zwarte vlekjes. De koe is eigenlijk meer wit dan blauw/zwart en is, zoals gezegd, geboren in De Bilt (althans, waar de BBB van gemaakt wordt). Dus we zouden haar voor de gelegenheid net zo goed een Biltse Witte kunnen noemen. Ze heeft een zachtaardig karakter en is daarom uitermate geschikt om mede verzorgd te worden door de cliënten van zorgboerderij Nieuw Bureveld.

Maar waar het bij de BBB natuurlijk om gaat is het vlees, die is van sublieme kwaliteit. Het vlees voor de BBB-hamburgers wordt vermengd met een speciale biologische kruidenmix (zonder E nummers en smaakversterkers), die deze hamburgers haar unieke heerlijke smaak geeft. De hamburgers worden onder andere verkocht in Landwinkel De Hooierij. “Ik ben al gaar, keer mij om en eet me op”, zegt de BBB als het ware. Wedden dat deze authentieke Biltse Bureveldse Burger over 900 jaar haar rechtmatige plaats in de geschiedschrijving van De Bilt en omstreken veroverd heeft ?!

Bronvermelding (dit bericht dateert van 2013, dus sommige websites zouden niet meer actief kunnen zijn):