‘Ruimte, rust, ritme en structuur’
Gelegen in het buitengebied op slechts enkele kilometers afstand van Utrecht ligt zorgboerderij Nieuw Bureveld. Hier vinden de mensen die het leven in de maatschappij net even niet kunnen bijbenen rust, ruimte, ritme en structuur.

Uit de BitlscheCourant.nl.nl, auteur: door Astrid van Walsem

De Bilt – Oorspronkelijk was Nieuw Bureveld een melkveebedrijf gerund door de schoonouders van Dirk-Jan, die in 2001 het roer omgooide. In 2006 namen Dirk-Jan Stelling en zijn vrouw Martine Wismeijer het stokje over en sinds 2013 mag de zorgboerderij het keurmerk Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen voeren

Dirk-Jan: ‘Martine houdt zich voornamelijk bezig met de Landwinkel en de zorgboerderij is mijn verantwoording. En ik heb heel bewust voor de doelgroep van verslaafden en niet-aangeboren-hersenletsel gekozen. Deze groep kan je zelfstandig werkzaamheden uit laten voeren. Andere doelgroepen vragen meer controle en dat past niet bij mij. Per dagdeel helpen er maximaal vijf deelnemers mee op de boerderij. De ochtend staat in het teken van de verzorging van de dieren. Ze voeren de koeien en de kippen en in het voorjaar ook de paar varkens die wij dan hebben rondlopen. Verder mesten ze stallen en helpen met het op strooien van de dierenverblijven en het eieren rapen.
De middag staat in het teken van de vele klussen die altijd liggen te wachten.
Waarom de mensen het leuk vinden om op de boerderij te helpen? Ik denk dat vooral het werken met de dieren aanspreekt. Dieren zijn onvoorwaardelijk. Het maakt hen niet uit hoe je eruit ziet of wie je bent.
Op de vraag wat de deelnemers zelf de leukste klus vinden, reageert een jonge man enthousiast. “Het doen van boodschappen.” Dirk Jan lacht: ‘Ja, dat vinden ze allemaal prachtig. Dan mogen ze mee wanneer wij een kalf gaan halen of gewoon naar een doe-het-zelf zaak gaan. Het mooie is dat je de mensen hier ziet groeien. Vaak komen zij heel onzeker binnen. Het is toch een drempel waar ze overheen moeten. Maar wanneer ze de werkzaamheden door hebben en taken zelfstandig kunnen uitvoeren, dan zie je ze glimmen van trots.