Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk en Landwinkel De Hooierij in De Bilt hebben het Duurzaamheidssymbool gekregen voor hun deelname aan het lokale duurzame-energieproject Biltstroom.

Nieuwsbericht van AD.nl, auteur: Jan Dankbaar

Het Duurzaamheidssymbool wordt elk jaar uitgereikt aan een instelling of bedrijf dat een bijdrage levert aan de doelstelling om de gemeente De Bilt in 2030 energieneutraal te hebben. Het symbool is een initiatief van de Duurzaam De Bilt en de gemeente De Bilt.

Het energieproject Biltstroom, waaraan Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Landwinkel De Hooierij meedoen, is een initiatief van BENG!, een samenwerking van Biltse instellingen en organisaties die het Bilts Energie Akkoord hebben ondertekend. Belangrijkste doel is om de gemeente in 2030 energieneutraal te krijgen.

Postcodegebied

Biltstroom heeft inmiddels een eerste project werkend: op de daken van Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg zijn dit voorjaar 415 zonnepanelen geplaatst. Deze panelen leveren stroom aan woningen in een bepaald postcodegebied dat om de landwinkel ligt. Dat wordt ook wel een postcoderoosproject genoemd. Landwinkel De Hooierij gebruikt zelf 115 panelen, de overige 300 panelen wekken stroom op voor de 34 deelnemers aan het project.

Op de daken van de stallen van Nieuw Toutenburg in Maartensdijk zijn 299 panelen geplaatst. Daarvan zijn er nog 10 beschikbaar voor deelnemers aan het lokale project.

In De Bilt wordt deze week (6 – 13 oktober 2018) de eerste Week van de Duurzaamheid gehouden met diverse activiteiten.Voor meer informatie: duurzaamdebilt.nl.