Natuurlijke producten uit de buurt zijn beter voor het milieu

Wist u dat u het milieu helpt door natuurlijke producten te kopen die in de nabije omgeving geproduceerd zijn? Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat streekproducten minder schade aan het milieu toebrengen dan biologische landbouwproducten die over lange afstanden vervoerd moeten worden. Hierbij laten wel even de meerwaarde van andere aspecten buiten beschouwing. Het is dus zinvol om te kiezen voor gezonde groente, noten, seizoensfruit, kaas en melk die uit de eigen streek komen. Het kopen en opeten van natuurlijke producten uit de eigen streek heeft dus echt wel toegevoegde waarde. En het is ook nog eens lekker!

Seizoensgroente en seizoensfruit

Groente en fruit die buiten het seizoen gekocht worden, komen meestal van ver of worden gekweekt in kassen. Kassen verbruiken veel energie en vereisen vaak meer schadelijke stoffen dan de meststoffen die gebruikt worden bij kweek op de volle grond. Groente, zoals komkommers en courgettes, die in de winter verkocht worden, zijn goede voorbeelden van natuurlijke producten die vaak geteeld worden in een ander land en vervolgens per vliegtuig naar Nederland worden getransporteerd. Het kweken van een krop kassla in het winterseizoen kost de vergelijkbare hoeveelheid energie van één liter stookolie.

Seizoensfruit eten is milieubewust en lekker!

Enkele voorbeelden van milieubewust en seizoensgericht fruit eten:

  • appels in het najaar en de winter
  • aardbeien eten vanaf de maand mei
  • tomaten in de zomer (dan zijn ze meteen ook op z’n lekkerst!)
  • kersen in juli
  • pruimen in juli en augustus.

Smikkelen van natuurlijke producten van ver

Het is zeker niet zo dat wij u afraden om bepaalde producten niet te eten vanwege het milieu. Het is wel zo dat wij groot voorstander zijn van milieubewust inkopen. Doorgaans verkopen wij streek- en seizoensproducten in onze Landwinkel. En ja, ook wij wijken daar wel eens van af. Gewoon omdat er vraag is naar specifieke groente- of fruitsoorten. Of gewoon omdat ze ook lekker en gezond zijn. Wij adviseren u dan ook van harte om uw wensen kenbaar te maken. Wij hebben altijd een luisterend oor!