Elke week verse groenten, fruit en vlees: van deze boerderij in De Bilt kan je mede-eigenaar worden

Kippenpootjes, piepers, fruit en biefstuk: wie dat wil, krijgt ze straks elke maand van Herenboeren in De Bilt. Van deze biologische boerderij kunnen leden tegen een vast bedrag per week mede-eigenaar worden.

Uit het AD / Utrecht, door Jan Dankbaar

Bram Veldhuis uit Utrecht is voorzitter van Herenboeren Utrecht Oost, zoals het nieuwste initiatief in de provincie Utrecht heet. Hij is blij dat het nu vorm begint te krijgen. Afgelopen zaterdag was er een kennismakingsdag voor belangstellenden op Nieuw Bureveld, waar de nieuwe boerderij wordt gevestigd. “Er was veel belangstelling. We hebben zo’n 150 bezoekers gehad.”

Het idee van de herenboeren is zo’n zeven jaar geleden bedacht door Geert van der Veer in Boxtel, vertelt Veldhuis. “Hij pleitte ervoor dat iedereen in Nederland weer zijn eigen groente gaat verbouwen. Daaruit is het idee voor Herenboeren ontstaan: samen op een duurzame manier voedsel produceren.”

“Voor 40 euro per persoon per maand heb je verse groenten, fruit en vlees.” Bram Veldhuis

Coöperatie
Op de biologische boerderij aan de Universiteitsweg wordt zowel vee gehouden als groente en fruit verbouwd. Bijzonder is dat het een coöperatie wordt met leden die samen eigenaar worden van de boerderij. Iedereen die lid wordt van de coöperatie, legt eenmalig 2000 euro in. Veldhuis zegt te hopen op tweehonderd leden. “Dan halen we 400.000 euro op waarmee we kunnen investeren in het bedrijf. Met het geld wordt het land opnieuw ingericht, fruitbomen gekocht en vee aangeschaft. Daarnaast gaan we uit van een lidmaatschapsgeld van 10 euro per persoon per week. Voor 40 euro per persoon per maand heb je dus verse groenten, fruit en vlees.”

Het fenomeen Herenboeren is nog redelijk nieuw in Nederland. Er zijn nu landelijk 25 initiatieven begonnen. Twee daarvan liggen in de provincie Utrecht. De Herenboeren in Soest zijn net iets eerder van start gegaan dan het Biltse initiatief. “We hebben berekend dat er op 700.000 hectare grond voldoende voedsel kan worden verbouwd voor iedere inwoner van Nederland. Dat is natuurlijk een enorm oppervlak, maar dat is slechts een derde van het buitengebied van Nederland.”

Janneke Steenman, die nu nog tuinderij De Groene Steen in De Bilt runt en groentepakketten verzorgt volgens eenzelfde systeem, gaat straks op Nieuw Bureveld aan de slag als Herenboerin. Dirk-Jan Stelling, de eigenaar van zorgboerderij, landwinkel en veehouderij Nieuw Bureveld, verpacht 10 hectare grond aan de Herenboeren. Vanwege de komst van de herenboerderij krimpt Stelling zijn veestapel in van tachtig naar ongeveer vijftig koeien. Daardoor ontstaat er meer ruimte om ook groente en fruit te gaan verbouwen. Veldhuis: “We hebben zelfs plannen om tegen de Uithof aan een klein voedselbos te maken.” Een voedselbos levert bijvoorbeeld hazelnoten, kastanjes, paddenstoelen en vruchten als bramen en frambozen.

Gemengd bedrijf
Er zitten volgens Veldhuis veel voordelen aan een Herenboerderij. “Het is natuurlijk een gemengd bedrijf. De meeste boeren specialiseren zich. Een gemengd bedrijf is veel beter voor de biodiversiteit. Ook omdat er biologisch geboerd wordt. Bovendien ligt de nadruk niet op zoveel mogelijk produceren. We proberen juist precies aan de behoefte van de tweehonderd leden te voldoen. Mocht er wat over blijven, dan gaat dat naar de voedselbank.”

De investering van 2000 euro is niet voor iedereen weggelegd. Dat begrijpt Veldhuis. “We zijn daarom in gesprek met maatschappelijke organisaties in De Bilt om lid te worden.” Op die manier kunnen ook Biltenaren die om financiële redenen geen lid kunnen worden, voedsel krijgen van hoge kwaliteit.

Veldhuis verwacht dat binnen enkele jaren drie tot vier nieuwe Herenboeren actief zullen worden rond de stad en misschien wel tien in de provincie Utrecht. “Kringlooplandbouw heeft de toekomst, mensen willen grip hebben op zoiets cruciaals als hun eigen voedsel.”