Gisteren was het gezellig druk op Zorgboerderij Nieuw Bureveld. De tweede informatiemiddag vond plaats voor Herenboerderij Utrecht Oost. Een initiatief om op een duurzame wijze je eigen voedsel te produceren in de eigen omgeving.

Van DeBiltinBeeld.nl

Er was veel belangstelling. In drie ronden werden de bezoekers geïnformeerd en rondgeleid over Nieuw Bureveld. Eerst vertelde voorzitter Bram Veldhuis het idee achter Herenboeren Utrecht Oost. Hoe het werkt, wat je kan verwachten en wat de kosten zijn. Dirk-Jan Stelling van Nieuw Bureveld leidde de bezoekers op zijn karakteristieke manier rond met bevlogen verhalen. Door de grote belangstelling en de inmiddels 140 getekende intentieverklaringen, durfde Bram het aan om over Herenboeren Nieuw Bureveld te spreken.

Wat is Herenboeren Nieuw Bureveld
Bram vertelde in zijn betoog dat er inmiddels twee van deze coöperaties actief zijn. Eentje in Boxtel en eentje in Loenen en velen in voorbereiding. Nieuw Bureveld wordt zoals het er nu uitziet de derde. Het zijn en worden duurzaam opererende, kleinschalige coöperaties met een gemengd bedrijf. Een Herenboerderij is ongeveer 20 hectare groot en brengt in beginsel voedsel voort. Maar zoveel mensen, zoveel wensen en dus werkt elke Herenboerderij uiteindelijk net een beetje anders. Immers de leden bepalen gezamenlijk welke kant hun Herenboerderij op gaat en welke producten er worden geproduceerd.